.

keskiviikko 6. marraskuuta 2013

+70 lukijan kunniaksi: TEMPPUPOSTAUS

Perehdytän teidät nyt siis hevosten temppukoulutuksen maailmaan omien vinkkieni kautta ☺

Alkuun vähän "saarnaamista", toivottavasti viitsitte lukea koska asia on tärkeää!
→Huom muistathan, että postauksessa esitetyt koulutusohjeet ovat minun itse soveltamiani/keksimiäni enkä tiedä ovatko ne todellakaan parhaita mahdollisia! Temppujen opettamiseen ei ole sitä ainoaa oikeaa tapaa, vaan vinkkejä voi soveltaa omalle kohdalle ja hevosyksilölle sopivaksi. Pääasia on se, että muistaa temppujen opettamisen ja harjoittelun olevan hyödyllistä ja mieltä virkistävää tekemistä yhdessä hevosen kanssa, ei pakottamista.

Lisäksi ennen temppujen opettamista on mietittävä tarkasti, mitä temppuja opettaa ja mille hevoselle. Ensinnäkin, temppuja ei saa ikinä opettaa toisten omille hevosille ilman lupaa. Ethän siis opeta esimerkiksi hoito- tai vuokrahevosellesi edes mitään pientä ennen kuin kysyt omistajalta luvan ja selität tarkasti minkälaisen tempun aiot opettaa. Suosittelenkin, että temppuilet vain oman hevosesi kanssa jos sellainen löytyy, koska temppujen opettaja on kuitenkin aina vastuussa siitä jos hevonen alkaa käyttää oppimaansa hyödyksi ja aiheuttaa vaaratilanteita. Ennen tempun opettamista mieti tarkasti, voiko hevonen käyttää sitä vaarallisesti hyödyksi.
Myös se on ajateltava etukäteen, että entäs jos joskus myyt hevosesi ja olet opettanut sille jos jonkinmoisia temppuja. Voiko se vaikuttaa siihen että meneekö hevonen kaupaksi niin hyvin? Minulle itseasiassa kävi Firren kanssa niin, että huomasin sen osaavan ennestään kaksi temppua kun se tuli minulle. Asia ei minua haitannut yhtään vaan olin päinvastoin iloinen, temput kun ovat minulle jo tuttu juttu ja harrastin niitä ensimmäisen ponini kanssa paljon. Mutta entäs jos F olisikin mennyt jonnekkin missä ei olisi tajuttu että se tekee temppuja? Siitä oltaisiin voitu luulla että se uhittelee (temput ovat kuopiminen ja pusun antaminen) kun se olisi tulkinnut ihmisen elekielen/liikkeen temppukäskyksi ja sitten sitä oltaisiin saatettu rankaista niiden tekemisestä. Se ei olisi ollut Fifille kivaa, koska tilanteet olisivat olleet todella ristiriitaisia ja inhottavia.

Pidäthän siis nämä asiat mielessäsi.
 Nyt olen saarnaamiseni saarnannut ja voidaan aloittaa kunnon temppupostaus!
Mä oon sitten tosi huono selittämään mitään tällaisia opettamisjuttuja, mutta toivottavasti saatte edes vähän selvää.
Laitain joihinkin temppuihin mukaan havainnollistavia videopätkiä tempuista koska olen tosiaankin niiiin huono selittämään. 

Jokaisen tempun opettamisessa on sama perusidea: on edettävä hevosen ehdoilla ja kärsivällisesti, palkittava tarpeeksi usein ja oikealla hetkellä sekä oltava johdonmukainen (samanlaiset sanakäskyt/elekäskyt joka kerta jne) 
pahoittelen joidenkin kuvien laatua, olen vaan napannut ne omalta fb-sivultani kun en ole jaksanut etsiä niitä ulkoiselta kiintolevyltä 

Aloitetaan helposta:
Jalan nosto/kuopiminen


Kuopimisen opettamiseen on olemassa varmasti monia tapoja, mutta selitän teille nyt mielestäni yksinkertaisimman.
Eli, raipalla tai jollain vastaavalla apuvälineellä kosketaan/hellästi napautetaan hevosen jalkaa niin että hevonen liikauttaa sitä. Pienikin jalan nytkäytys palkitaan ja pikkuhiljaa aletaan vaatimaan suurempaa liikettä, koko ajan palkiten. Opetteluun kannattaa heti alusta alkaen liittää jokin sanakäsky ja elekieli(minä käytän Firrellä käskyä jalka ja osoitan jalkaa sormella/nostan sormen ylös) niin hevonen oppii yhdistämään käskyn temppuun. Voi kuitenkin olla että aluksi tässä tempussa joutuu maiskutella että jalka nousee.
Kun hevonen on oppinut että raipan kosketuksesta pitää kuopia, voi pikkuhiljaa alkaa harjoitella ilman raippaa eli pelkän sanakäskyn ja elekielen avulla.

Huom, pidäthän mielessäsi että kuopimisen opettaminen ei välttämättä ole kovin fiksua koska hevonen voi alkaa kerjätä kuopimalla ja näin ollen aiheuttaa vaaratilanteita

Jalan nosto/kuopiminen selästä käsin


Kun hevonen on oppinut kuopimaan käskystä, voi sille opettaa saman tempun selästä käsin. Itse opetin sen niin, että koskin varpailla Fifiä kainalosta (niinkuin kuvasta hyvin näkyy) samalla kun käytin sanallista käskyä.

Tasolle nousu

minä & entinen osaomistusponini shet. tamma Ebea kesällä 2011
Ensinnäkin tarvitset vakaan, hevosen painon kestävän alustan. Houkuttele hevonen ruuan avulla laittamaan yksi jalka tason päälle, ja pikkuhiljaa myös toinen. Voi olla, että joudut hiukan itse avittaa hevosta vetämällä sitä pienesti eteenpäin narusta tai asettamalla jalkaa tasolle. Älä kuitenkaan missään vaiheessa pakota, vaan anna hevosen edetä rauhassa ja tutustua uuteen juttuun! Jotkut yksilöt oppivat tämän tosi nopeasti, kun taas toisilla saattaa mennä pitkänkin aikaa ennenkuin ne uskaltavat nousta tasolle kunnolla.
Kun hevonen osaa tämän kunnolla, voi pikkuhiljaa tason korkeutta nostaa/hevosta pyytää nousemaan kokonaan tasolle.

"Komee"


videossa Sonjan sh-ruuna Liinan Myrsky


Tämä on tempuista mielestäni harmittomin, sillä vaikka hevonen kerjäisi tämän avulla ei sen silti pitäisi aiheuttaa vaaraa.
Eli, "komeen" idea on se, että hevonen koskettaa rintaansa turvallaan, ja tämä näyttää siltä niin kuin se kumartaisi pienesti. Temppu opetetaan yksinkertaisesti niin, että herkun avulla houkutellaan hevonen koskettamaan rintaansa.
Kuten kaikissa tempuissa, tässäkin pienimmästäkin palkitseminen on tärkeää. Jos hevonen ei meinaa ymmärtää seurata herkkua, kannattaa aloittaa ihan vaan siitä että viet käden kaulan ja turvan väliin niin että heppa joutuu taivuttaa turpaa vähän taaksepäin saadakseen namin. Sitten vähitellen kättä viedään aina vain kauemmas ja kauemmas kohti rintaa, kunnes hevonen koskettaa sitä itse. Toistele koko ajan sanakäskyä "komee" (tai miksi nyt haluatkin temppua kutsua) niin että hevonen oppii käskyn, ja voit hiljalleen alkaa harjoitella niin että vain osoitat rintamusta ja sanot käskyn. Viimein kun hevonen osaa tämänkin, voi koittaa pelkästään sanakäskyllä.

Espanjalainen käynti

Ebea kesällä 2011

 Varsinkin tähän temppuun minulla ei välttämättä ollut parhainta mahdollista opetustyyliä, mutta selitän nyt kuitenkin sen tavan mitä itse olen käyttänyt.
Ensiksi kannattaa opettaa hevoselle alussa mainittu jalan nosto/kuopiminen. Kun hevonen osaa sen voi temppua alkaa muuntaa vähitellen. Itse olen käytin seuraavana askeleena sitä, että opetin ponin kuopimaan molemmilla jaloilla vuorotellen. Sen jälkeen voi edetä niin, että samalla kun heppa nostaa jalkaa, pyytää sitä liikkumaan eteenpäin ja palkitsee pienimmästäkin liikahduksesta/painonvaihdosta. Ja täsä sitten vaan alkaa pyytämään liikkumista yhä enemmän/useampia eteenpotkuja kerralla/pidempiä matkoja.
Toinen tapa, mitä itse en ole käyttänyt, on se että opettaa hepan koskemaan jalalla jotain tavaraa (kuten vaikka raippaa tms) ja pikkuhiljaa vie sitä ylemmäs/eteenpäin.

Kumartaminen

Ebea kesällä 2012
Itse olen opettanut kumartamisen sillä tavalla, että otin ponin toisesta etujalasta kiinni, nostin sen ilmaan niin että se oli koukussa mahan alla, ja sitten vedin ponia jalasta/narusta taaksepäin ja kehuin aina kun se antoi edes vähän periksi. Kun poni tottui tähän, aloin pikkuhiljaa paineistamaan sitä siirtämään painon yhä taaemmas samalla kun vein etujalan polvea maata kohden. Kun poni oppi menemään kumarrukseen, aloin vähitellen pidentämään aikaa minkä sen piti pysyä asennossa ennenkuin se sai palkinnon, ja lopulta aloin siirtyä pois sen vierestä kun se kumarsi. En kuitenkaan ehtinyt jatkaa koulutusta niin pitkälle, että olisin saanut ponin kumartamaan pelkällä käskyllä, ilman auttamista.
Tämä ei välttämättä ole se kaikkein fiksuin keino, koska minulla ainakin jäi käsi monesti ponin jalan alle kun se innokkaasti laski koko painonsa kädelle mennessään maahan.. Ja huono puoli tässä on myös se, että hevonen saattaa esim. kavioita puhdistaessa yllättäen kumartaa/alkaa painaa kättä vasten kumartaakseen.

Polvistuminen

Ebea syksyllä 2012
Ennen polvistumisen opettamista kannattaa hevoselle opettaa yllä mainittu kumartaminen. Kun hevonen osaa sen, voi temppua alkaa muuttaa. Itse tein niin, että kun poni osasi kumartaa kunnolla, aloin laittamaan sen toistakin jalkaa koukkuun mahan alle sen sijaan että se olisi jäänyt eteen suoraksi. Tämä keino ei vaan välttämättä toimi ison hevosen kanssa, ellei se ole tosi rauhallinen ja malta pysyä kumarruksessa niin että saat asetettua toisenkin jalan mahan alle..
Tähän temppuun pätee samat varoitukset kuin kumartamiseen!

Huom, jos opetat nämä kaksi temppua(kumartaminen&polvistuminen) tällä tyylillä eli jalasta vetämällä jne ja haluat säilyttää molemmat temput, opeta kumartaminen vetämällä toisesta etujalasta ja polvistuminen aina toisesta, niinkuin minä olen tehnyt. Tämän ansiosta hevosella ei mene temput sekaisin/polvistuminen ei korvaa kumartamista vaikka se opetettaisiinkin kumartamisen kautta!



Makuulle meno
 
Ebea syksyllä 2012
Makuulle menon ponini oppi ihan puolivahingossa. Aloin opettaa makuulle menoa sen jälkeen kun Eppe oppi polvistumisen. Käytännössä siis houkuttelin ponia laskemaan pyllynkin maahan painamalla/työntämällä sitä pepun päältä alaspäin/hiukan sivulle samalla kun se oli polvillaan. Se ei aluksi meinannut millään tajuta koko hommaa ja jumitimme pitkään samassa pisteessä. Harjoittelimme usein, mutta Eppe ei vaan millään olisi antanut periksi. Mutta yhtäkkiä eräänä päivänä, se pyllähti syliini kuin olisi sen aina osannut! Muistan vieläkin sen hetken kun pöllämystyneenä huusin ponin toiselle omistajalle joka oli tallissa, että "tuu kattomaan mitä tää poni teki!" :'D
Myös tähän temppuun pätee edellämainitut varoitukset



Keuliminen
Ebea keväällä 2012
Tämä on kaikista tempuista typerin ja vaarallisin, koska jos hevonen alkaa käyttää tätä hyödyksi/uhittelemaan tämän avulla se voi saada tosi pahaa jälkeä aikaan!
Keuliminen on ensimmäinen kunnon temppu minkä olen opettanut enkä muista opetustavasta paljoakaan.. Jotenkin niin sen tein, että heilautin raippaa ponin vieressä samalla kun pidin narusta kiinni niin että sen päähän tuli pieni paine alaspäin. Refleksinä poni heilautti päätään taaksepäin, jonka sitten aina palkitsin. Seuraavaksi poni alkoi nostella myös vähän etujalkoja, ja lopulta molemmat yhtäaikaa.

"Side pass"


Sidepass on lännenratsastuksen liike, jossa hevonen liikkuu ristiaskelin suoraan sivulle.
Sidepassin opettamiseen minulla ei ole kattavaa vinkkiä, koska en ole ikinä opettanut sitä isolle hevoselle. Pienelle ponille se oli helppo opettaa maastakäsin, koska ponin pään sai pidettyä helposti suorassa narun avulla samalla kun raipan avulla pyysi sitä väistämään suoraan sivulle. Jos olet kuitenkin kiinnostunut tästä tempusta, kannattaa googletella opetusohjeita☺!

Pusu
 Minä en ole itse ikinä opettanut pusutemppua (Fifi osasi sen siis jo minulle tullessaan) mutta järkeilisin sen tapahtuvan jotenkin niin, että hevosta houkutellaan herkun avulla koskettamaan naamaa. Temppua kannattaa vaikeuttaa pikkuhiljaa niin heppa tajuaa, että sen ei pidä seurata kättäsi missä herkku on, vaan koskettaa naamaa. Fiipe osaa tempun selvästi elekäskystä (laitan kädet selän taakse ja nostan leuan ylös/vien päätä vähän eteenpäin) mutta olen liittänyt siihen myös sanakäskyn anna mamille pusu/ pelkkä pusu.
Varo ettei tempun opettaminen johda siihen että hevonen alkaa näykkiä!


Tavaran ojentaminen



Tavaran ojentamisella tarkoitan siis sitä, että hevonen opetetaan ottamaan jokin tavara suuhunsa ja antamaan se ihmiselle.
Minä en ole opettanut tätä temppua kokonaisuudessaan vielä kertaakaan, vaan olen aloittanut sen opettamisen Fifille.
Tempun opettaminen aloitetaan sillä, että heppa opetetaan koskemaan johonkin esineeseen (minä käytän pyyhkeenpalaa) käskystä. Tämä tapahtuu käytännössä niin, että otetaan käteen joku herkkupala, laitetaan pyyhe siihen päälle, toistetaan käskyä "koske"(tai mikä nyt tuntuu luontevimmalta) ja heti kun hevonen hipaiseekin esinettä, kehutaan ja palkitaan. Kun hevonen oppii koskemaan esineeseen, tehtävää voi vaikeuttaa laittamalla esineen maahan/jollekkin tasolle/tms (ideana kuitenkin siis se ettei se ole enää kädessä).
Tämän vaiheen jälkeen hevonen opetetaan ottamaan tavara suuhunsa. En tiedä mikä tähän olisi järkevin tapa (se on varmaan aika hevoskohtaista), mutta itse nostin pyyhkeenpalan korkealle ilmaan pitäen yhdestä nurkasta kiinni. Firre hipoi automaattisesti pyyhettä huulillaan, mitä sitten aina kehuin. Lopulta se alkoi ottaa pyyhkeestä kiinni, ja minä aloin sitten samalla päästää siitä irti ja palkita heti perään. Näin Fifi oppi ottamaan pyyhkeenpalasen minulta kädestä suuhunsa, ja viimeaikoina se on alkanut tajuta antaa sen minulle takaisinkin käteen.
Seuraava vaihe onkin, että yritän opettaa sen ottamaan pyyhkeen maasta/joltain tasolta ja antamaan minulle. 

Seuraaminen

kuvassa Sonja & hänen pv-ruunansa Eino
Seuraamista ei mielestäni voi suoranaisesti opettaa hevoselle, vaan hevonen seuraa ihmistä kun luottaa tähän ja kunnioittaa tarpeeksi. Toki herkkujen avulla voi yrittää maanitella hevosta seuraamaan jos ei jostain syystä pysty saavuttaa tarpeeksi selkeää johtajan paikkaa.


Loppuun vielä asiaa naksuttimesta, joka on tosi kätevä apuväline temppujen opettamisessa!

Huomaatte varmaan, että minä myös kehun Fifiä naksuttimen päälle. Tämä ei välttämättä ole kovin kannattavaa, varsinkin jos naksu on hepalle ihan uusi juttu (minulla tulee tuo kehuminen vaan niin automaattisesti, en edes tajunnut kehuvani sanallisesti kunnes myöhemmin katsoin videot -.-)
Anteeksi kun lagitan videossa kamalasti! 
Ja olen hyvin kaunis köhökhöhö I know mutta yhyyy laitetaan se sadekelin piikkiin jooko
Tässä tämä nyt oli, toivottavasti odotuksenne täyttyivät ja vinkit olivat hyödyksi! 
ja toivottavasti muistin kaikki temput tähän postaukseen....
Kysyä saa ja kannattaa ehdottaa parempia opetusvinkkejä jos sinulla sattuu sellaisia olemaan ☺!

8 kommenttia:

  1. kiva tämä ja olit hyvin toteuttanut!! c: ja plöööö ei kai mulla muuta :3

    VastaaPoista
  2. Tää oli oikeesti niiiin kiva C: !! hyvin selitetty ja kuvat oli hyviä ja videot iso plussa! Me likeyyy

    VastaaPoista
  3. Vihdoin ehdin lukee tän loppuun asti! :D Toosi kiva postaus ja ihana video :>

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hehe joo tästä tuli vähän kilometripostaus :---D kiitos paljon c:

      Poista
  4. Minulla on n 130cm korkea poni. Sitä ei voi juoksuttaa, koska se on oppinut hyppäämään pystyyn jos raipalla tai jollain muulla jutulla yritettäisiin sitä saada jouksemaan liinassa. Ompa tehnyt tuon pari kertaa ratsainkin.

    VastaaPoista

kaikki lähetetyt kommentit julkaistaan tarkistamisen jälkeen ☺