.

torstai 21. marraskuuta 2013

Tallikiusaaminen

En ole koskaan kirjoittanut kunnollista mielipidepostausta mutta viimeajat ovat ajaneet minut tähän pisteeseen että aion ottaa kantaa vakavaan ja  iänikuiseen ongelmaan, tallikiusaamiseen.
En halua osoittaa ketään syyttävällä sormella omissa esimerkeissäni, mutta ilmaisen asiani melko suoraan että pointti tulee esille. Älkää siis ottako itseenne (tai jos otatte, sanottehan siitä minulle?)

Mitä tallikiusaaminen on?
Olen huomannut että tallipiireissä tapahtuvaa kiusaamista ei yllättävän usein oteta tarpeeksi vakavasti vaan sitä vähätellään esimerkiksi koulukiusaamisen rinnalla. Mutta sehän on tismalleen sama asia, tapahtumapaikka on vaan eri.
Nimittelyä, valheiden levittämistä, seläntakana puhumista, tavaroiden piilottamista ja rikkomista, nöyryyttämistä, kaikenlaista henkistä ja fyysistä väkivaltaa.
Kaikkea tätä olen nähnyt vierestä, ja osaa joutunut kokemaan myös itse.
  Miksi ihmiset tahallaan haluavat pilata talli-ilmapiirin ja pahimmassa tapauksessa viedä toiselta harrastusinnon koko loppuelämäksi?

Eikö syksyinen maastolenkki hyvällä porukalla ja rennolla fiiliksellä kuulostakkin paljon paremmalta kuin kiusaamisen myrkyttämä kireä talli-ilmapiiri?

Kiusaamisen takia jotkut saattavat joutua vaihtamaan tallia kokonaan koska he eivät yksinkertaisesti pysty harrastaa samalla tallilla kiusaajien kanssa kun heitä jatkuvasti savustetaan ulos. Siinä käy helposti niin, että joutuu jättää hyvästit tärkeille hevosille ja uuden tallin löytäminen voi olla vaikeaa. Jotkut saattavat jättää hevosharrastuksen kokonaan ikävien kokemuksien takia.
Tietysti vähän joka paikassa voi olla aina pientä kyräilyä tallilaisten kesken, mutta tässä postauksessa puhun nyt ihan oikeasta kiusaamisesta. Sellaisesta, että kiusattu on yksin isoa porukkaa vastaan ja kiusaaminen vaikuttaa hänen jokapäiväiseen elämäänsä.

Olen elämäni aikana kierrellyt jonkin verran erilaisissa ratsastuskouluissa, ja lähes jokaisessa olen kohdannut jonkin asteista kiusaamista. Hevosia omitaan ja niiden muita hoitajia ja ratsastajia sabotoidaan, muita ilkutaan selän takana ja usein myös päin naamaa (tai kentän laidalla kovaan ääneen "kuiskutellen"). Toisten halvemmille varusteille naureskellaan itse verhoutuneena Kingslandiin (anteeksi stereotypioiminen), koska vaatteiden hintahan määrittelee ihmisen. Mutta olen tavannut myös päinvastaista: "Mikä toi kuvittelee olevansa kun sillä on merkkivarusteita, luuleko se olevansa jotenki parempi.. lol mikä pissis". Miksei jokainen voi pukeutua tallille niinkuin tykkää? Myös alussa mainitsemaani tavaroiden piilottamista ja rikkomista on tullut vastaan, ja se on minun mielestäni kaikkein naurettavinta. Hei c'moon ihmiset, mikä järki siinä(kään) on?
Yleensä se on se tallin vakioporukka, joka sorsii muita. Miksi? Pitääkö ihmisten todistella asemaansa muille käyttäytymällä ilkeästi? Tallityttöjen pitäisi antaa kyseisestä paikasta iloinen ja myönteinen kuva myös muille kävijöille, ei näyttää aloittelijoille rumaa esimerkkiä että tällä tavalla sitten toimitaan kun ollaan näin isoja ja hyviä.

harrastetaan yhdessä ja otetaan ne pienimmätkin mukaan porukkaan, eikös niin!
Mutta kiusaaminen ei ole ongelma vain julkisissa ratsastuskouluissa, ihan samanlaisia tapauksia löytyy lukuisilta yksityistalleiltakin.
Itse olen joutunut luopua rakkaasta hevosesta sen takia, etten lopulta enää pystynyt käydä sen asuintallilla ikävän ilmapiirin vuoksi. Irti päästämistä kuitenkin helpotti se, että olin jo löytänyt uuden tallin jonka ihana porukka otti minut heti avosylin vastaan.
Omien kokemuksieni perusteella yksityistallien ongelmat johtuvat monesti siitä, että porukka on pieni ja kaikki ovat kavereita keskenään. Sehän on ihan luonnollista että kavereiden kesken tulee riitoja, jotka sitten sovitaan ja jatketaan eteenpäin.
Mutta entäs kun välissä on vielä hevoset? Tämä asettelu voi liian helposti saada aikaan mustasukkaisuutta ja paskanpuhumista, mikä tuhoaa talli-ilman lisäksi kaverisuhteet. Pienet erimielisyydet tai huomauttelut tallilla saavat kaverit kääntymään toisiaan vastaan. Hevosista tulee helposti riitaa. Jos joutuu joskus tekemään enemmän tallitöitä kuin muut, se on epäreilua. Kun yhtenä päivänä ei saakkaan ratsastaa vakiohevosellaan koska sen omistaja tai joku muu meneekin sillä vuorostaan, on asiat mullinmallin ja omistaja ilkeä.
hevosetkin ovat kavereita keskenään, miksei siis mekin?
hyvässä ilmapiirissä on mukava harrastaa!
Minä kadun välillä sitä että "tungin" tälle tallille, koska usein tulee olo että minä olen se bad guy joka tuli sotkemaan koko homman ja jonka takia kaikki on pilalla. Ja älkää nyt käsittäkö väärin, rakastan tallia ja sen omistaja on paras ystäväni, mutta... äh antakaas kun avaan asiaa vähän:
Minä maksan osan Firren kuukausivuokrasta hoitamalla sen itse parhaani mukaan, eli toisin sanoen siivoamalla sen karsinan ja tekemällä muita tallihommia kuten iltatalleja ja vastaavia. Tallillamme on periaate, että hevosilla on "vuokraajat" jotka siis saavat ratsastaa karsinansiivousmaksulla. Sounds simple, eh? Minäkin siis ennen omaa hevosta maksoin ratsastamiseni siivoamalla karsinoita. Vielä silloin kun olin ihan noobie talliporukassa, minulla ei ollut hoitohevosta ja ratsastin tosi harvoin. Oikeastaan roikuin mukana vaan kuvaamassa ja chillailemassa. Pikkuhiljaa aloin kuitenkin päästä syvemmälle talliin ja sitten sain alkaa liikuttaa yhtä hevosta. Aikaa kului ja pikkuhiljaa aloin ratsastaa enemmän ja silloin tällöin useammallakin hevosella, ja sitä myöten myös hevosten omistaja alkoi ratsastaa enemmän (ja sehän on oikeasti ainoastaan hyvä juttu kun hänellä oli viimein aikaa ja hänen innostuksensa heräsi uudestaan). Tämä tarkoitti siis sitä, että muut alkoivat  menettää ratsastuspäiviä jonkin verran.
... And voilá. 
Sittemmin oma hevonen tuli kuvioihin, ja minun työkseni jäi enää yhden karsinan siivoaminen koska en enää "vuokraa" tallin omia hevosia, eli muiden karsinat vaan silloin jos muut eivät pääse niitä siivoamaan (meillä on ollut tallilla myös järkeenkäyvä perinne siitä, että jos siivoaa jonkun muun työnä olevan karsinan, se joku muu siivoaa vastapalveluksena sitten toisen oman karsinan tilaisuuden tullen).
Tähän asti olen rakastanut tallimme hyviä tapoja sillä kaikki ovat aina pyytäneet ja kiittäneet nätisti kaikesta, milloin karsinoiden siivouksesta, milloin muusta. Viime aikoina kohteliaisuuden tilalle on uhkaavasti alkanut vyöryä vittuilu ja röyhkeys. Taidan olla aika vanhoillinen kun arvostan hyviä tapoja, mutta ne nyt vaan sattuvat tekemään kanssakäymisestä paljon mukavempaa. En ole itsekkään mikään puhdas pulmunen ja osaan olla tosi ilkeä kun mittani täyttyy, mutta sen voin sanoa että olen mukava niille jotka ovat minulle mukavia.
Ja miksi takerrun näinkin naurettavaan asiaan kuin karsinan siivoukseen? Minua ei se itse siivoaminen haittaa ja voisin puhdistaa tuplamääränkin karsinoita, mutta kyse on periaatteesta.

Inhottava talli-ilmapiiri saa tallilla käymisen tuntumaan kurjalta, vaikka sitähän sen todellakaan ei pitäisi olla, ja se johtaa siihen että kovetun joitakin tallilaisia kohtaan. Välillä joudun itsekin pysähtyä miettimään, että pitikö olla taas noin ruma suustaan kun asian olisi ehkä voinut ilmaista kiltimminkin, tai jättää kokonaan sanomatta. Katkeruus sokaisee mielen.

Jatkuvastivälillä ihmettelen, että minkä ihmeen takia asioista pitää tehdä niin vaikeita. Miksei voitaisi vaan harrastaa yhdessä ja sopia mieltä painavat asiat saman tien alta pois sen sijaan, että haudotaan niitä toisten selän takana ties kuinka pitkään ja tällä tavoin myrkytetään talli sisältä? Pitääkö isoksi kasvamisen aina tarkoittaa tyttöjen osalta sitä että puhutaan toisista paskaa ja muodostetaan niitä typeriä klikkejä?
O tempora, o mores! niinkuin sanonta kuuluu.

Sonja, tärähtänyt paras kaverini ja ihminen joka mahdollisti hevosharrastukseni jatkumisen ottamalla minut talliinsa, ja jonka ansiosta minulla on nyt Firre ! ♥

Nostan esille vielä yhden erittäin kurjan hevosmaailmaan liittyvät kiusaamismuodon.
Nimittäin nettikiusaamisen. Suurin osa teistä on varmasti jossain elämänsä vaiheessa lukenut Hevostalli.netistä tai Youtubesta ilkeitä kommentteja jostakin ratsastajasta.  

"Kattokaa miten iso ratsastaja!!:O" 
"kattokaa tän käsiä!!" 
 "hyi miten ruma hevonen tässä kuvassa" 
"voi luoja taas joku lämppäriratsastaja-.-"
"TÄÄ RATSASTAJA SAHAA"
"XXDDD en kestä, kattokaa tän tytön istuntaa"

 Saako joku oikeasti jonkinlaista mielihyvää siitä että linkittää jonkun ratsastusvideon haukuttavaksi keskustelupalstoille tai menee anonyyminä kommenoimaan toisen blogiin "oot ruma ja huono ratsastaja"? Jos välttämättä haluaa huomauttaa jostain asiasta, se kannattaa tehdä oman nimen kanssa (mahdollisuuksien mukaan tietty) ja asiallisesti. Silloin ainakin minä otan kommentin tosissani.

Esimerkiksi:
Ano1: Voi jessus oikeesti opettele ny ratsastaa, kantsis vaik ekaks rentouttaa toi vitun jalka ettet hytky ku joku perunasäkki XDXD
vs.
Ano2: Hei kokeile rentouttaa sun jalkoja niin sun on helpompi istua hevosen selässä etkä hytky niin paljon! :)

See the difference?

 Tottakai on muistettava kuitenkin se karu fakta, että jos laittaa itsestään ratsastusmateriaalia nettiin, on kestettävä myös kritiikki. Jos joku antaa sinulle hiukan negatiivisempaa palautetta ota huomautukset kehittävästi, näin minä teen. Mutta kenenkään ei tarvitse sietää haukkumista, joten poista kaikki materiaalisi netistä jos kiusaaminen käy liian rajuksi. Huutelijat ovat vain kateellisia ja säälittäviä yrittäessään pönkittää omaa itsetuntoa haukkumalla muita anonyyminä. Tottakai se on helppo esittää kaikkitietävää ja täydellistä ratsastajaa kun ei itse tarvitse näyttää osaamisiaan muille.
Jos itse olet haukkujien joukossa, mieti hetken aikaa että jos tilanne olisikin toisin päin. Mitä muiden haukkuminen edes hyödyttää? Onko se vaan niin kivaa?
Kunnianloukkaus on rikos.

Ratsastuskouluaikoinani törmäsin silloin tällöin sellaiseen ilmiöön, että tallikiusaajat jatkoivat kohteensa kiusaamista netissä.
Mikä ajaa ihmiset näin pitkälle?
Se on varmaan ikuinen kysymys mihin en koskaan saa täysin kattavaa vastausta.

Luvatkaa lukijat minulle, ettette ikinä kiusaa ketään.


Minä kiitän ja kuittaan, anteeksi kun postauksesta tuli näin pitkä ja sekava. Olisin enemmän kuin mielissäni jos te lukijat jakaisitte omia kokemuksianne/vierestä näkemiänne tapauksia tallikiusaamisesta!


Unohtakaa kiusaaminen ja keskittykää hyvään ilmapiiriin. Yhtenäisestä talliporukasta voi muodostua kuin toinen perhe jonka  kanssa koetaan mahtavia juttuja - mitkä jäisivät kokematta jos kaikki vaan kiusaisivat toisiaan!


18 kommenttia:

  1. Minä pidän samasta ponista kuin kaverinikin se poni sattuu olemaan hänen lempparinsa. Ja saan mennä useiten enemmän sillä ponilla hän on suuttunut minulle siitä ja lopettaa sen takia bloginsakin! Ja on minullakin tullut monesti vastaan kiusaamista tallilla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voi ei, tiedän kokemuksesta miten kurjaa se on kun poni tulee kaverisuhteen väliin! :( eikä sinua varmaan oikein helpota se tieto, että vasta kun itse luovuin ponista niin kaverisuhde parani..

      Mutta oletteko koittaneet keskustella asiasta kunnolla? kysy kaveriltasi suoraan että onko se poni oikeasti tärkeämpi kuin kaveri, varsinkin kun käsitin kommentistasi että poni ei ole kummankaan oma(?). Sano että sinusta tuntuu kurjalta tuollainen käytös, eihän kukaan voi päättää toisen puolesta mistä hevosesta kukin tykkää!
      Toivottavasti saatte asian sovittua :)

      Poista
  2. Joskus pari vuotta sitten, kun kävin yhdellä ratsastuskoululla, oli juurikin tälläisiä tyttöjä, ketkä aina mun tullessa katsoivat mua tosi ilkeästi ja kuiskuttelivat kavereidensa kanssa. En kuitenkaan kiinnittänyt siihen mitään huomiota, sillä koin asian ihan turhaksi. Kun olin siellä noin pari kuukautta käynyt, ja aina laittanut itse hevosen kuntoon, ja kerran sain yhdelle tunnille sellaisen hevosen, joka oli aika vanha, mutta se oli kuin unelma ratsastaa, tai näin olin ainakin nähnyt. Kun olin harjannut sen ja juuri menossa hakemaan varusteita, niin yksi niistä tytöistä tuli ITSE niiden varusteiden kanssa ja laittoi suitset, sekä satulan ihan itse, vaikka apua en ollut missään kohtaa pyytänyt. Ilmeisesti se hevonen oli kai hänen hoitohevonen tms, että minä en edes saanut sitä varustoida. :D Tuollaista hevosten omimista inhoan ihan kaikkein eniten!

    Mutta oli tosi kiva postaus, hyvä aihe ja hienosti kirjoitettu! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mulle on tullut ihan samanlaista käytöstä vastaan että hevosten hoitajat tulevat rohmuamaan juurikin tuon varustamisen itselleen ja sitten ratsastuksen jälkeen tullaan repäisemään ohjat kädestä ja katsotaan niin vihaisesti että!
      Noissa tilanteissa teki aina mieli tokaista että no anteeksi että minulle määrättiin juuri sinun hoitohevosesi tunnille.. Hevosten omiminen kuuluu minunkin top-inhokkeihini, se on vaan niin naurettavaa -.-'

      kiitos paljon:)!

      Poista
  3. Like&share. Eiku. Joo.
    Cruel but true.

    VastaaPoista
  4. So true!!!!! Itse oon kuulunu edellisellä tallilla vakioporukkaan ja ollut kaikille mukava yms mutta sit ne tallikaverit rupee selän takana jauhamaan paskaa ja huutelee kentänreunalta että nyt toi sahaa yms. fgjsitksfl että kun ärsyttää kaikki tollaset kakkiaiset >:(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tommonen käytös on kyllä suoraan sanottuna niiin perseestä :((!

      Poista
  5. Tää oli todella hyvä postaus! Ei ollut yhtään sekava, vaan sisälsi järkitekstiä! :)

    VastaaPoista
  6. tää on jo vanha postaus, mutta löysin tän kun hain "vertaistukea". Meillä oli pienellä yksityistallilla tosi hyvä ja yhtenäinen porukka. Jossain välissä tallilta kuitenkin lähti vanhoja tuttuja hevosia ja nykyään tallilla käy muutama tyttö(toinen on kai tallin omistajan perhetuttu), jotka omivat hevosia ja käyttäytyvät tosi ilkeästi minua ja ystävääni kohtaan. Kestän kuitenkin käydä vuokraamassa rakasta ponia, sillä tallin aikuiset ovat niin mukavia ja käyn siellä parhaan ystäväni kanssa. Kiitos tästä postauksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että tykkäsit postauksesta :)
      Tosi kurja juttu että noin on käynyt, talli-ilmapiirillä on niin suuri vaikutus harrastamisen mukavuuteen ja kiinnostukseen! Onneksi tallilta kuitenkin löytyy sinulle tärkeä poni, mukavat aikuiset ja hyvä kaverikin. Älkää antako muiden käyttäytymisen häiritä rakasta harrastusta liikaa, he eivät ole yhtään sen parempia ihmisiä kuin te eikä heillä ole mitään oikeutta ilkeillä. Hevosten omiminen on kyllä älyttömän inhottavaa!

      Tsemppiä teille molemmille, jos ilkeily menee liian pitkälle niin rohkeasti kerrotte siitä aikuisille!

      Poista
  7. Hyvä postaus ja erinomaisesti kirjoitettu. :) Tätä tapahtuu myös tallinpitäjien joukossa. Tätä voisi myös viedä pidemmällekin kun on kuitenkin ajankohtainen aihe.
    Erinomainen blogi ja hyvät kuvat. Temppukoulu on plussaa ja harmi kun olet joutunut myymään hevosesi. Toivottavasti saamme jatkoa tulevaisuudessa, uuden hevosen omistamisen muodossa... (Minä ainakin lukisin mielelläni) Kiitoksia vielä kerran ja laitan blogin muistiin jos tule jatkoa tänne. :)
    Maria U.

    VastaaPoista
  8. Tosi hyvä postaus:) Tää on jo vanha teksti, mut haluan kertoa vähän omista kokemuksistani kiusaamisen suhteen.
    Mulla itsellä on siis osoittautunut pienimuotoista kiusaamista tallin vaihdon suhteen sekä vuokrahevosen kanssa, lähinnä sosiaalisessa mediassa. Kun olin vaihtanut nykyiseen talliini, olin sillain "Hei, täälähän on ihan mieletön ilmapiiri", yms. Kaikki olivat kilttejä ja tulivat rohkeasti auttamaan ja juttelivat, moikkalivat sekä kaikkea muuta sellaista, josta tuli heti tervetullut olo. No sielä nyt olen tämän syksyn sitten ratsastellut, ja nyt jokin aika sitten alkoivat ihmiset anonyymeinä kommentoimaan mm. "Sä oot aivan liian tasokkaalla tunnilla! Sun pitäisi mennä jonnekkin alkeiskurssille xD... Siis oikeesti ohjat käteen ja kantapäät alas, herää nyt! ja toi on aivan kauheaa katsottavaa, että ihan pahaa tekee kun annat noin kovaa raippaa, senkin ***** eläinrääkkääjä, säälin niin tota ponia, ja ootko edes koskaan aatellut et sen ponin laiskuus saattaisi johtuu siitä et painat joku 100kg!!!Xd" jne.(Vaikka oikeasti olen lievästi alipainoinen...) Ja seuraavaksi tämän hlö kaverit tulevat kommentoimaan "niinpä" ja sit alkavat porukassa haukkumaan. Sit mulla on vuokraponi jolla käyn 3 krt / vko, niin siinä taas valitetaan et meen liian usein esteitä ( Omistaja ei koskaan hyppää esteitä, eikä ponilla ole muuta vuokraajaa ja hyppään n. joka kolmas viikko, joka on omistajalle fine, mut sit taas muut kritisoi siitä. Ja muutenkin tulee kaikenlaista paskaa niskaan että "Meet aina siitä mistä aita on matalin" ja "sä vaan roikut sielä suussa, etkä edes yritä ratsastaa, aattelet vaan et tollanen lihaksiton hyllymaha tekee kaiken ilman et neiti pullero ei tee mitään!!!!!!!!" ja tuollaista. Mut siitä aina tulee aika paha mieli, ja jotenkin alkaa pelottamaan mennä tallille ja jopa ratsastuskin, kun jännittää miten ne seuraavalla kerralla haukkuu... Ja pahinta on, et mun vuokris on oikeasti aika vaikea, ja mä yritän parhaani mukaan ratsastaa huomaamattomilla avuilla, koska no, niinhän kuuluisi ratsastaa... Niin sitten ihmiset ajattelevat, että en tee mitään ja silti poni menee "noin" hyvin eli ajattelvat että vuokrikseni on vaan NIIN helppo ratsastaa, ja sit siitä tullaan jatkuvasti sanomaan et luulen olevani jotenkin taitava kun menen tuollaisella automaatilla... Mut kaikki tollanen on tosi tyhmää, ja kaikista ärsyttävintä on, et kukaan ei uskaltais esim. Whatsapissa tai jossain instagramin diressä yms. sanoa mitään, mut heti kun voi anonyyminä kirjoittaa ( kirjoitan nyt itsekin anonyyminäxD ) niin paska myrsy alkakoot! Mut tsemppiä kaikille joita kiusataan, se on tosi väärin ja se vika ei ole kiusatussa vaan kiusaajissa, ja usein se johtuu siitä että nämä kiusaajat vain haluavat saada huomiota / nostaa itseään jotenkin paremmalle paikalle. Ja kaveriporukassa on helppo puhua toisesta vaikka mitä ja sille on helppo tehdä jotain ( esim. tönäistä ) Ja kaveriporukka alkaa nauramaan, mutta hyvin harva tekee mitään jos on yksin / kaksin, silloin ollaan sitten mukavia ( Tai ainkin omalla kohdallani asia on ollut näin ) Ja talleilla olisi kyllä tosi kiva kun tietäisi että sielä ei ole joku räkätysporukka arvostelemassa ja haukkumassa vaan että sielä on kivoja ihmisiä jotka auttavat! Myös sosiaalisessa mediassa sama tunne olisi kiva juttu, että voisi julkaista vaikka ratsastusvideon, jonne ei kuitenkaan heti satelisi anonyymeinä jotain "Huono ratsastaja"! Kommentteja! Jos nettiin julkaisee jotain, on osattava ottaa kritiikki vastaan, mutta se ei kyllä oikeuta ketään kiusaamaan / haukkumaan, sillä loppujen lopuksi se ei hyödytä ketään, ja on hyvin lapsellista ja raukkamaista kiusata! Tää oli nyt ihan hirveän pitkä teksti, mut jos joku sielä ruudun toisella puolella kiusaa niin mieti 2 kertaa ennekuin sanot / teet mitään, sillä sillä voi olla iso vaikutus tämän henkilön elämään. Ja jos jotain kiusataan, siitä kannattaa puhua rohkeasti!
    Mut tästä tuli nyt ihan kauhean pitkä romaani kiusaamisesta, Mut kaikki joita kiusataan niin oikeesti TSEMPPIÄ!

    VastaaPoista

kaikki lähetetyt kommentit julkaistaan tarkistamisen jälkeen ☺